Brandskydd | Problem med vattenförsörjning till sprinkleranläggningar
2011-09-09 – 07:49Boverkets byggregler gällande brandskydd är reviderade för att funktionskraven ska bli mer verifierbara. Reglerna träder i kraft den 1 oktober 2011 och en förändring är bland annat krav på vattensprinkler i vissa miljöer. Vattensprinkler ska finnas i exempelvis sjukhus och andra vårdanläggningar. Däremot ställs inga krav på att kommunen ska leverera vatten till anläggningarna, något som kan ställa till med stora bekymmer för byggnads- och anläggningsägarna.
Varje år ska ett sprinklersystem kapacitetstestas enligt sprinklerregelverket för att se att vattenmatningen till systemet är tillräcklig. Vissa kommuner säger dock nej till dessa prov med anledning av de stora vattenmängder som går åt under testet. Då det inte ligger på kommunen att ansvara för sprinkleranläggningarna, tillgodoser de i första hand invånarnas dagliga vattenförsörjning. De stora flödena kan dessutom slita loss avlagringar från ledningarna vilket kan leda till missfärgat vatten.
För den som ska installera ett sprinklersystem där kommunen inte har möjlighet att stå för vattenförsörjningen, finns ändå flera möjligheter. Ett alternativ är att anlägga en bassäng eller tank om plats finns. Detta leder dock till högre installations- och underhållskostnader och ökar komplexiteten hos anläggningen. Ytterligare ett alternativ är att istället anlägga ett högtryckssprinklersystem. Fördelen med högtryckssprinkler är den relativt lilla vattenmängden som krävs för att uppnå samma släckeffekt. Högtryckssprinkler, eller vattendimma som det också kallas, skyddar allt ifrån vårdinrättningar och hotell till ställverk och transformatorrum. Med vanliga sprinklersystem är det inte ovanligt att vattenskadorna är större än brandskadorna vid en lyckad släckinsats. Vattendimma minimerar åverkan på interiören, varför det också är ett ultimat system för exempelvis kulturhistoriska lokaler.
På vår hemsida finns mer information om släcksystem med vattendimma.